PEP-dagen 2024

Untitled Document

Info voor de ouders

De PEP-dagen: “Proeven En Proberen” in het secundair onderwijs

Dit schooljaar zullen opnieuw ongeveer ca. 1700 kinderen uit het basisonderwijs kennismaken met de verschillende studiegebieden die de secundaire scholen van onze scholengemeenschap aanbieden. Op 22, 25 en 26 maart 2024 zal het op de Grote Markt van Sint-Niklaas gonzen van de bedrijvigheid. Elke PEP-dag stromen daar zowat 550 zesdeklassers en hun leerkrachten toe. Ook de kinderen uit het 4de en 5de leerjaar die volgend schooljaar naar 1B gaan, kunnen deelnemen aan het PEP-gebeuren. Ze komen van heinde en ver: van Meerdonk tot Waasmunster, van Steendorp tot Koewacht en alles daar tussenin. Meer dan 40 basisscholen schrijven zich elk jaar opnieuw in voor dit evenement. De juf of meester van het zesde leerjaar start in zijn of haar klas op het eind van het eerste trimester met de studiekeuzebegeleiding. Een verkenning van de beroepenwereld wordt op touw gezet met het CLB-boekje ‘Op stap naar het SO’ als belangrijkste leidraad. Klasgesprekken over talenten en droomberoepen, een bezoek aan het Beroepenhuis of de VDAB, de digitale verkenning van de nieuwe website www.onderwijskiezer.be: de mogelijkheden zijn legio! Echter, alle wegen leiden naar de PEPdagen, want die zijn de kers op de studiekeuzetaart.

Op de PEP-website krijgen de leerlingen een overzicht van de verschillende werkwinkels die worden aangeboden. In de werkwinkels worden geen scholen maar studiegebieden voorgesteld. Dat is de basisfilosofie achter het hele PEP-verhaal! Iedere zesdeklasser proeft en probeert uit twee studiegebieden, telkens gedurende een halve dag. Er wordt gependeld, te voet of met de speciale PEP-bussen, van de Grote Markt naar de middelbare scholen waar de gekozen werkwinkels onderdak hebben gekregen.

Tijdens de PEP-dagen proberen we om bso, kso en tso de bijzondere aandacht te geven die het verdient, echter ook aso (zowel met als zonder Latijn) is een vaste waarde in het aanbod. Wie nog geen studiekeuze gemaakt heeft, kan tijdens de PEP-dagen ‘proeven en proberen’ om nadien een gefundeerde keuze te maken. De leerlingen die bij aanvang van de PEP-dagen wel al een duidelijke studierichting (en misschien ook school) voor ogen hadden, kunnen hun blik extra verruimen en een bezoek brengen aan een werkwinkel die hun nieuwsgierigheid prikkelt. De boodschap van de dag blijft ‘doen’: niet voor niets spreken we van ‘werk’-winkels. Heel wat kinderen komen dan ook met een ‘werk’-stukje naar huis.

Kiezen is altijd een beetje verliezen?! Welnu, te oordelen naar de overweldigend enthousiaste reacties kunnen leerlingen en leerkrachten op de PEP-dagen alleen maar winnen!

Studiekeuzetraject

De PEP-dagen zijn een onderdeel van het ruimere studiekeuze traject binnen scholengemeenschap WIJS!. Andere initiatieven die je kunnen helpen om een goede keuze te maken zijn o.a.:

  • De infofilm WIJS KIEZEN! waarin op een tiental minuten tijd een duidelijke info wordt gebracht voor ouders en leerlingen over de overstap naar het secundair, de structuur, het kiezen van een school, inschrijven en aanmelden, enz... Je vindt deze film op https://www.sowijs.be/wijskiezen
  • De WIJS-infobrochure voor de eerste graad: hierin lees je naast een overzicht van de verschillende scholen ook de data van opendeur- en infodagen. Deze brochure werd verdeeld via de basisscholen of je vindt ze online via https://www.sowijs.be/brochure
  • Naast de PEP-dagen zijn er in VTS3 en in Broederschool Stekene ook nog DOE-dagen. Info daarover vind je op de websites van de respectivelijke scholen.
  • Ook op de websites van onze scholen vind je heel wat schoolspecifieke info: